předchozí domů následující
Severské etudy
1. - 31. května 2023
Jaro a léto na ranči je náporem na spánkový režim.
pište English

Kvůli počasí se čeká se zahradničením až po Ledových mužích.
Kvůli počasí se čeká se zahradničením až po Ledových mužích.
Ještě že nám Bryan spravil sekačku.
Ještě že nám Bryan spravil sekačku.
Sid za dávných a dávných dob strávil jedno léto v Norsku na farmě — za polárním kruhem. Nejpřekvapivější bylo zjištění, že šestitýdenní léto místní obyvatelé využívají do poslední minuty — a nechápou touhu rozmazlených jižanů SPÁT alespoň jednou za čtyřiadvacet hodin. Tady, na jihu Wyomingu, jsme blíže obratníku Raka než polárnímu kruhu — ale díky vysoké nadmořské výšce (jsme tu trochu nad vrcholem Sněžky) se naše vegetační období smrskává na nějakých dvanáct týdnů. To je sice pořád dvakrát tolik, co mají Norové — a máme regulérní noc, takže ani naše cirkadiánní cykly nemají problém s tím, že se chceme vyspat — ale ten tlak na to, že se musí všechno udělat najednou a teď a hned, ten je neuvěřitelný.
 
Rajčatům je letos zima.
Rajčatům je letos zima.
Planý šípek se rozhodl zdivočet a vyslal odnož do prérie.
Planý šípek se rozhodl zdivočet a vyslal odnož do prérie.
Sázet zeleninu se má až po Dni Matek (který vychází plus mínus na české Ledové Muže) — oficiální brožura okresu dokonce tvrdí, že poslední mrazy přijdou v průměru 20. května — takže do prvních podzimních mrazů (v průměru 25. září) není moc času na to, aby něco vyrostlo, vykvetlo a urodilo. Vegetace je s tímto systémem zvyklá fungovat — než zapícháte do země čtyři sazenice rajčat, vyroste vám vedle metr vysoký bodlák. Nejvíc mě překvapily sazenice stromečků dřezovce — které jsem začátkem května odepsala jako mrtvé — postupně vyrazily lupínky — ale podle jakého systému, to netuším — stromky zasazené dva metry od sebe ve stejný den vyrašily lupeny klidně s měsíčním odstupem od sebe. Koncem května si troufám říct, že přežila nadpoloviční většina — což je úspěch, když jsem původně myslela, že z pětadvaceti sazenic přežily dvě tři.

Z loňských dvanácti malých smrčků zřejmě nepřežil jeden — což považuji za povolené ztráty — viděla jsem v sousedství i situace, kde museli vyhodit desítky mrazem spálených stromků. Ze dvou rakouských růží, které jsem zasadila loni, zimu přežila jedna — která nádherně kvete. A protože jsem líný zahradník a tu mrtvou jsem pořád nevykopala a nezlikvidovala — tak se mi odvděčila tím, že jí na kmínku raší nové větvičky. I dostává druhou šanci a uvidíme. Celkově se tady asi člověk nesmí s tím zahradničením ukvapit. Podobně mi obrazily černé rybízy, které jsem také považovala za odepsané. A pokusný pidizáhonek divokých květů se po dvou měsících váhání rozhodl odměnit nás nejen variantou květů — ale objevily se i kalifornské oranžové máky — tak máme i závan původního domova.
 
Oranžová rakouská růže.
Oranžová rakouská růže.
Plané višně se nedaly a letos napravují škody napáchané mšicemi.
Plané višně se nedaly a letos napravují škody napáchané mšicemi.
Růže a meruzalky, které jsem sázela jako větvičky s holými kořínky, jsou po dvou letech mohutné keře plné květů (a rybízů — uvidíme, jestli se mi podaří něco sklidit dřív, než se na to vrhnou ptáci a divá zvěř). Růže se dokonce v mnoha případech rozhodly být skutečně divoké a vyslaly výhonky mimo spořádané řádky s tkaninou a zavlažováním. Chokecherries (něco jako plané višně) si na mravencích a mšicích vyvzdorovaly další růst, a už na nich rostou hrozny malých peckovic. Z toho mám obzvláště radost — dvě léta jsem strávila marnými a tudíž depresivními snahami o záchranu stromků, kterým nad zemí likvidovaly listí mšice a pod zemí likvidovali kořeny mravenci. Zkusila jsem všechno, mýdlovou vodu, křemelici, až po chemické zásahy jako borax nebo postřiky — a už jsem byla smířená s tím, že letos holt mrtvé stromky vyhážu a zasadím tam něco, co mšicím nechutná. Na jaře jsem ale coby poslední pokus stromky pohnojila lógrem — který má mravence odpuzovat — a buď pomohl lógr, nebo dlouhá zima a chladné deštivé jaro — ale mravenci a mšice dali stromkům pokoj natolik, že zvládly nasadit květy a vytvořit plody. (V červnu se mšice a mravenci zase objevili, ale doufám, že to bude zvládnutelné.)
Udělala jsem i pokus s oblepením kmínků pastou na hmyz (mravenci a mšice se nedostanou k listí, protože se přilepí na kmínku), ale toto zjevně není schůdná cesta pro naši situaci. Chokecherries tvoří spíš keříky než stromky, a oblepovat spoustu malých kmínků či větviček je časově nereálné (při zhruba padesáti sazenicích, kdy každá má tři až pět hlavních výhonků, mluvíme o několika stech kmínků) — a při tloušťce kmínků jen několik centimetrů je to neuvěřitelný opruz... a lezení po zemi (keříky jsou pořád relativně nízké) s fólií a pixlou šíleně lepivého lepidla je spíš námětem na Večerníčka (napadá mě Pat a Mat) než na hrdinnou ságu. No zkrátka jsem tuto cestu vzdala a zavrhla.
Nakonec — v práci se mi už podařilo přesvědčit konsternované kolegy, že si použitou kávu z kávovaru neodebírám proto, že bych neměla na to, abych si pro sebe koupila čerstvou, ale že je to legitimní zahradnický prostředek.
 
Lori a Enya se na výstavě vystavují.
Lori a Enya se na výstavě vystavují.
Mick a Freddy se bojí a nechtějí se družit.
Mick a Freddy se bojí a nechtějí se družit.
Letošní vlhké jaro velmi přeje všem rostlinám (snad s výjimkou rajčat — ta si chladné dny zjevně neužívají) — a tak považuju za šťastnou náhodu, že jsme konečně našli někoho, kdo je schopen opravit naší sekačku. Balonář Bryan postupně rozchodil motor s převody, nabrousil a povyměňoval nože — a náš rezidentní strojař Tom se natolik zaujal mechanikou sekačky, že je ochoten sekat prérii. A dokupovat benzín a měnit různé řemeny a tak. Takže máme posekáno kolem příjezdovky a před barákem. Pastvinu necháváme kozenkám a zadní část pozemku zůstává prérií. Což dle naučné brožury od okresu (a selského rozumu) je ten správný přístup. Prérie má všechno zařízeno moc pěkně — roste na ní řídká vysoká tráva, která chrání nižší rostliny a květy před větrem a půdu před přílišným vysušováním. Momentálně přes trávu není vidět, kolik různorodých květů a travin nám tu roste, ale každý přízemnější pohled odhalí pestrou škálu barev a tvarů.

Jak jsem už předeslala, část pozemku je oplocená pastvina, kam se svými pokusnými zahradnickými metodami nezasahuju a nechávám vše na kozenkách a slepicích. Co nám narostla tráva, tak mám mnohem menší výdaje za seno a krmivo — a nakonec mi přijde, že zvěř spotřebuje méně vody. Kozenky trochu zhubly — i když to bude částečně i tím, že shodily pěticentimetrové zimní svetry z kašmíru.
 
Pozorování výstavní konkurence.
Pozorování výstavní konkurence.
Bonnie se chopila vodítka - zřejmě už chce domů.
Bonnie se chopila vodítka - zřejmě už chce domů.
Na konec května jsem přislíbila účast a dobrovolnickou pomoc na kozí výstavě — je to neoficiální akce Wyoming Dairy Goat Association — neoficiální v tom, že se výsledky nezapočítávají do federálních žebříčků, ale jinak to všichni berou děsně vážně. Je to taková zkušební jízda pro všechny — pro vystavovatele a chovatele, ale hlavně pro jejich svěřence — aby si kozy zvykly na celý ten cirkus — převoz, pobyt v cizím místě v malé ohrádce, přítomnost desítek dalších koz — a spořádaný pohyb na vodítku před porotci.

Původně jsem přislíbila, že pomůžu s organizací — jakožto člověk, který rozumí kozám, nebojí se jich a dokáže se mezi nimi pohybovat, a přitom je nezatížený tím, že by sám vystavoval a musel se starat o svá zvířata. Měla jsem pocit, že bych mohla být docela dost co platná. Pak ale přišla jedna s organizátorek s tím, že by chtěli nudnou výstavu trochu zpestřit i obecenstvu — a mít k dispozici kozenky, které si běžný návštěvník může pohladit či česat, zkusit podojit, případně pochovat a poňufat malá kůzlátka. Malá kůzlátka ani dojící kozy momentálně nemám — ale co kdybych přivezla své miniaturní roztomilé kozenky na to hlazení a česání?

I vzala jsem si volno z práce a v sobotu ráno jsme s dětmi naložili naše "kůzlata" — teda oni jsou všichni dvouletí a tudíž dospělí — a nechali doma Lékorku a Večernici (zejména ta skutečně není vhodnou představitelkou milé a civilizované kozy) — za šíleného mečení a ječení vyrazili na výstaviště — které naštěstí máme na kopci nad námi, tj. nějakých deset minut od baráku. Tam následovalo rodeo s přivlečením pěti vzpouzejících se koz do určené ohrady. Tom s Lisou to chtěli vzdát, ale já jsem vytrvala — hlavně proto, že si myslím, že je třeba, aby se i naše kozy dostaly ze svého jednoho chlívku a jedné ohrádky trochu do světa a zvykly si na přepravu a to, že mohou být na jiném místě. A chodit na vodítku — vodítka jsme pár týdnů před výstavou používali doma, ale zjevně málo — dle cirkusu, který tam ztropili.
 
Některá kůzlátka brala kozí jógu doslovně.
Některá kůzlátka brala kozí jógu doslovně.
Ve víru zemědělení nám stihla Lisa odgraduovat z high school.
Ve víru zemědělení nám stihla Lisa odgraduovat z high school.
Nakonec jsme je všechny dostali do příslušné ohrádky, ale trvalo snad hodinu, než se alespoň holky (Bonnie, Enya a Lori) přestaly třást a začaly se trochu rozhlížet a zajímat o okolí. Zaskočilo mě, že velcí silní kluci — Mick a Freddy — zůstali schovaní v koutku a byli nejvíc vystrašení — teprve odpoledne si dokázali na chvíli lehnout a relaxovat. Holky si užívaly pozornosti obecenstva a nechaly se hladit a česat, a vypadaly, že vcelku chápou, co se od nich očekává. Lorinka dělala výstavní kozu a umístila se na balík slámy tak, aby na ni dosáhli lidi i přes ohrádku a mohli ji náležitě obdivovat.

Překvapivým momentem byla výstavní kozenka, která vypadala přesně jako Lorinka — bylo vidět, že naše kozy zcela nechápou, jak to, že je Lori rozdvojená. Dalším zajímavým poznatkem bylo to, že kozy vcelku ignorovaly všechna ostatní plemena — ale byly velmi zaujaté, kdykoliv se v dohledu objevila další nigerijská trpasličí koza. Když pak přišli na řadu nigerijští kozlíci, byli bez sebe úplně všichni. Ve tři odpoledne jsme toho měli plné zuby všichni — a s radostí jsme se odebrali domů — za větší pomoci a menšího cirkusu jsme mohli konstatovat, že akce se zdařila — že všichni přežili. A nejenom to — zdá se, že naši přítomnost ocenili všichni — u obecenstva jsme čekali, že ocení, že na výstavišti bylo místo, kde si můžou popovídat s chovateli a pochovat si kůzlátko nebo na vlastní oči a ruce zkusit dojení, nebo si jen pohladit kozenku. Potěšilo mě ale, že si naši účast pochvalovali i sami chovatelé — kteří během výstavy neměli čas bavit se s lidma a obveselovat malé děti — a kteří byli rádi, že tam byl nějaký mezičlánek mezi seriózní soutěží a laickým nadšeným publikem.
 
Lisina graduace.
Lisina graduace.
Počasí je stále aprílové.
Počasí je stále aprílové.
V neděli jsem na výstaviště už vyrazila dle původního plánu sama, tj. bez našich kozenek. Měla jsem pomáhat s organizací a ověřováním toho, které kozy a majitelé se mají kdy objevit ve výstavním kruhu. Ukázalo se ale, že tam mě potřeba není a tak jsem se šla zúčastnit rodea kozí jógy. To byla taky výstavní novinka a tudíž se objevily drobné mušky na organizaci. Hodina jógy by šla určitě uspořádat jen tak v koutku obrovské haly - ale ne za účasti asi patnácti kůzlat různého věku. Nejmladší kůzlátka se zhostila své části programu bez problémů — prostě si ustlala na klínech obdivovatelů a lekci takhle pěkně v teplíčku prospala. Trochu starší kůzlátka už měla zcela jinou představu o tom, čím naplnit hodinu a půl volnosti v obrovské hale - takže jsem strávila celou dobu naháněním kůzlat. Ačkoliv jsem se v neděli dostala domů už před polednem, byla jsem stejně uřícená a utahaná jako po sobotní celodenní akci.

Asi se budu muset vypravit do Norska a zjistit, čím to, že v létě nepotřebují spát — kdybych nespala, nejspíš bych všechno výše jmenované zvládala mnohem lépe.


předchozí domů následující pište nám English