předchozí domů následující
Severní vítr je krutý
1. ledna - 24. března 2022
Nemocná babička • pohovory na Univerzitu • stipendium • lepší zima • dvojité hodiny v rodině
pište English

Zima plní plán.
Zima plní plán.
Z celé rodiny jsem jediný skutečně nadšený běžkař.
Z celé rodiny jsem jediný skutečně nadšený běžkař.
Letošní zima dodržela termíny — začala na vánoce (pár dní po zimním slunovratu), kdy pořádně nasněžilo, pak nám poskytla pravidelný přísun čerstvého sněhu, aby po prvním jarním dni začalo být teplo a jarně. Oproti loňsku nás čekalo mnohem lepší lyžování, jak na sjezdovkách, tak na běžkách. Nejvíc jsem to ocenila já, protože ve spoustě dalších ohledů to bylo pro mě velmi perné období, a možnost jít se někam vydejchat a vyčistit si hlavu, jsem fakt potřebovala.

V lednu nám babička skončila v nemocnici na velmi závažné operaci — po zjištění, že ji čeká několikatýdenní hospitalizace, následovaná zhruba měsíčním pobytem v lázních, jsme se s babičkou domluvily, že do Česka nepojedu. Návštěvy v nemocnicích zakázané, covidová situace proměnlivá — a stejně bych nebyla moc co platná (viz. zakázané návštěvy). Nakonec to asi bylo dobře, protože poměrně dramatické týdny jsem mohla alespoň trávit prací, s rodinou a kozenkami a případně na lyžích v přírodě, místo toho, abych si nervózně okusovala nehty za oceánem. Jediná nevýhoda s osmihodinovým rozdílem byla v situacích typu "zavolejte si po deváté ráno, až bude po vizitě" — což pro mě znamenalo telefonáty mezi jednou a čtvrtou ráno — naštěstí fungovala česká větev rodiny, takže jsme měli služby, kdy kdo bude volat a následně rozesílat zprávy zbytku. Po dvou měsících už snad má babička to nejhorší za sebou a užívá si lázní, tak zbývá jen držet palce, aby nedošlo k nějakému zvratu.
 
Tom na pohovoru na Univerzitě.
Tom na pohovoru na Univerzitě.
I ten snowblower jsme nakonec použili.
I ten snowblower jsme nakonec použili.
V nejdramatičtější části kolem babiččiny hospitalizace Tom absolvoval pohovory na univerzitě na stipendium. Což bylo poměrně stresující, i když událost sama — že se Tom hlásí na školu, chce tam a má šanci na stipendium — byla veskrze pozitivní. Po našich otřesných zkušenostech s kalifornskou middle school (v českém školství by to odpovídalo zhruba druhému stupni), kdy děti nakonec skončily v online vzdělávání, jsme počítali maximálně s tím, že Tom si dodělá nějaké kurzy na místní college a půjde do práce — že další pedagogické působení soudruhů učitelů už nezvládne ani on, ani my.

Ovšem výchovná poradkyně nám při pohovoru v září řekla, že by byla škoda, kdyby Tom nezkusil Univerzitu (píšu záměrně s velkým písmenem — je to ta Univerzita, jediná ve státě Wyoming). Kromě státního prospěchového stipendia (které by mu pokrylo půlku školného), univerzita sama vypisuje soutěž na plné stipendium, které pokrývá školné, kolej a menzu. A pokud si Tom není jistý, kterým směrem se vrtnout, na technické fakultě se dá zapsat do prvního ročníku na engineering undeclared — protože první semestr či dva mají všechny technické obory společné obecné předměty (třeba matematiku) — a obor se dá zvolit později, až se člověk na škole trochu rozkouká.
 
Tom na sjezdovce Crazy Horse.
Tom na sjezdovce Crazy Horse.
Letos jsme zažili dokonce FRONTY na vlek!
Letos jsme zažili dokonce FRONTY na vlek!
A tak, abychom nezavrhli něco, o čem nic nevíme, vypravili jsme se s Tomem a Lisou na prohlídku Univerzity. Máme to asi hoďku cesty, přes kopec — což je taky faktor, který hraje pro univerzitu — je to dostatečně daleko na to, aby si puberťáci zkusili život bez rodičovského dozoru — a přitom dostatečně blízko, aby se daly řešit průšvihy či dojet domů na víkend.
Mile nás překvapilo, že na Univerzitě jsme dostali svého průvodce a celodenní program byl šitý na míru naší rodině — že se nejednalo o masovou akci. Student nás provedl po kampusu jako takovém, včetně prohlídky kolejí a menzy — naše Univerzita má navíc specialitu — dá se po ní pohybovat systémem tunelů — což znamená, že když je v zimě mínus pětadvacet a sviští severák, studenti se mohou přesouvat v relativním pohodlí. Dále jsme absolvovali pohovor se studijním oddělením, které potvrdilo, že Tom skutečně splňuje základní podmínky k tomu, aby se přihlásil do výběrového řízení na plné stipendium. Dále jsme absolvovali prohlídku zemědělské fakulty (kam chce Lisa) — a jediný problém nastal, když se ukázalo, že zástupce technické fakulty je nemocný. Než aby škola narychlo něco organizovala, domluvili jsme se, že přijdeme s Tomem jindy. Upřímně, já měla hlavu jak pátrací balón, takže mi vůbec nevadilo, že skončíme dřív než ve tři odpoledne. Na technickou fakultu jsme si pak dojeli o pár týdnů později a zase tím, že jsme už měli za sebou všechny obecné informace, tak to byla návštěva kratší, se zvládnutelnějším množstvím informací.

Překvapilo nás, jak moc byly z Univerzity nadšené naše děti. Vysvětlujeme si to tím, že po Kalifornii, kde je tak přelidněno, že se člověk musí neustále někam vnucovat a bojovat i o základní věci, jako třeba lékařskou péči, tady byli všichni vstřícní a ochotní — a vše bylo šité nám na míru a všichni se tvářili, že o nové studenty stojí — zvlášť o ty "svoje", Wyomácké. Pro mě bylo rozhodující to, co říkali současní studenti — například kluk, co nás prováděl, bude promovat z historie — což samo o sobě je sice pěkný a zajímavý obor (jakožto bývalá dějepisářka mám fakt pochopení) — ale poněkud nepraktický, co se uplatnění týče. Když jsem tento fakt nadhodila, klučina pravil, že právě proto si k tomu dělá management muzea — což už zase všechno staví do jiného světla. Holka ze zemědělské fakulty studjící komunikaci zase vysvětlila, že s tímhle oborem může dělat ve státních a federálních institucích, v národních parcích — a nebo si dodělat učitelství. Prostě se mi zdá, že s touhle Univerzitou je šance, že děti neskončí se třemi doktoráty u nalejvání kafe ve Starbucks.
 
Sněhu je tolik, že se upravují i běžkařské tratě.
Sněhu je tolik, že se upravují i běžkařské tratě.
Já mám ale raději klasickou stopu.
Já mám ale raději klasickou stopu.
Takže výsledek byl, že jsme začali dávat dohromady Tomovu přihlášku, všechny papíry, vysvědčení, výsledky státních zkoušek (ACT), životopis a tak dále, protože aby byl vůbec zařazen do výběru na Trustees Fund, museli jsme mít vše v kupě do konce listopadu. To se podařilo, a v prosinci absolvoval další kolo řízení — měl sepsat odpovědi na nějaké otázky o sobě. Pak jsme zase čekali. V lednu postoupil do dalšího kola, a v den, kdy babička nastupovala do nemocnice, dělal virtuální pohovor. Za dva týdny pak šel na osobní pohovor — k čemuž jsme mu museli pořídit kvádro. Tím, že tu nejsou taneční, tak Tom nic takového nevlastnil. Tímhle vším jsme prokličkovali s covidem, který postupně prošel celou rodinou. Respektive u dětí jsme dvoudenní teplotku a to, že Tom trpěl nechutenstvím (tj. žral jen jako tři týden zasypaní horníci, ne jako deset horníků), nepovažovali za nic pozoruhodného; testovala jsem se až já, když se mně poměrně dlouho držel hnusný kašel.

Na osobní pohovor bylo pozvaných zhruba padesát studentů, s rodinami to byl docela dav — ale Univerzita to měla výborně zorganizované, čtyři skupiny rotovaly po různých školeních a informacích — a individuálních pohovorech. Na konci nám prozradili, že vypisují sto stipendijních míst — a že do posledního kola individuálních pohovorů se kvalifikovalo jen sto patnáct zájemců — čímž se výrazně zlepšily Tomovy vyhlídky na stipendium. V přechozích letech byl totiž zájemců dvoj- až trojnásobek, a místní tvrdili, že dostat tohle stipendium není moc reálné. Mám teorii o tom, proč bylo letos málo zájemců: kvůli covidovým opatřením spousta lidí nezvládla školu a požadovaný prospěch — a už vůbec ne relativně těžké státní testy, takže nepřošli základním sítem. Tom stipendium nakonec dostal, z čehož jsme ještě pořád poměrně (mile) překvapení. Nicméně celý proces nám zabral od října do půlky února, vždycky stylem, že se muselo něco odevzdat / vyplnit / absolvovat, a pak se několik týdnů čekalo, zda si Tom postoupí do dalšího kola. Takže takový vleklý stres.
 
Kozenky sněhem moc nadšené nejsou (Mick).
Kozenky sněhem moc nadšené nejsou (Mick).
Raději se povalují doma v chlívku.
Raději se povalují doma v chlívku (Lékorka a Enya).
Ale zpět k zimě jako takové — letos se fakt vydařila, zhruba každý týden připadl nový sníh, ale nikdy z toho nebyla nijak velká kalamita. Na podzim jsme si pořídili "sekačku na sníh" — abychom nemuseli házet lopatou — a se strojem jsme vyjeli za celou zimu pouze dvakrát — a to ještě spíš z principu, než že by se ta hromádka před garáží nedala projet. Jedinou nepříjemnou novinkou byl severák — dům i kozí chlívek jsou stavěné na obvyklý západní vítr, severák fučí ze strany, lepí nám sníh na okna ložnice a kozenkám fouká až do postele. Když fouká ze západu, má zvěř před chlívkem závětří a může se hřát na sluníčku — před lezavým ledovým severákem se není v podstatě kde schovat.

Pravidelný přísun sněhu nám trochu komplikoval i situaci s Lisinou voltiží — mám pocit, že za leden a únor se Lisa na koně dostala snad jednou — oddíl nemá krytou jízdárnu a ve sněhu či na zmrzlém povrchu by se mohli zranit koně i jezdci. Ovšem lyžařsky se zima fakt vydařila. Celou sezónu sjezdovat v úžasně nadýchaných boulích, a dokonce jsme na Snowy Range zažili jednou FRONTY. Což je fajn na to, že si člověk odpočine a "nemusí" jezdit furt jak blázen. Já jsem se pak sama přimotala do trošku narvanějšího dne ještě jednou, když jsem netušila, že všechny okolní státy (na rozdíl od nás) mají jarní prázdniny — a tudíž se k nám nahrnuli nejen lidi ze sousedního Colorada a Nebrasky, ale dokonce až z Iowy. Jako koncentrace lidí pořád nedosahovala hustoty davů, které jsme mívali běžně v Kalifornii, ale ve všední den jsem to fakt nečekala. A taky na mě nezbylo místo na parkovišti před hlavní budovou, odmávali mě na jakési zadní parkoviště NAD ubytovnami. Což mi nevadilo, protože jsem vlastně od auta sjela na lyžích dolů k vlekům, ale pak se to ukázalo býti oříškem pro návrat. Zvlášť když jste obstarší obtloustlá tetka s artrózou, která si při posledním sjezdu boulí hnula s kolenem. I dopajdala jsem se k informacím a žádala zvěděti, jestli náhodou nemají nějakou kyvadlovku, která by mě vyvezla k autu, že s blbým kolenem, v lyžákách a s lyžema na hřbetě to asi do toho kopce, který jsem ráno bez problémů sjela, nedám. Chlapi na mě hleděli jak na exota (artróza je svině — na lyžích sjedu černé sjezdovky bez problémů — a pak se nemůžu vyhrabat do schodů do bufáče na kafe), že žádnou kyvadlovku nemají, ale pak pravili, ať počkám, že něco vymyslí. A přivedli mi Jasona, takovýho klučinu, co vypadal ještě mladší než náš Tom, že jako Jason vyběhne nahoru a auto mi přistaví. Když mě Jason ujistil, že umí jezdit s manuálem, dostal klíčky — a já si pak nastoupila jak dámička jdoucí z divadla hned před budovou. Což mě opět utvrzuje v tom, že jsme se dobře přestěhovali — místo, aby mě rezort poslal do háje, tak vymysleli rychlé a jednoduché řešení pro jednu otravnou tetku — i když měli tisíce jiných starostí (paralelně se mnou řešili bouračku dalších návštěvníků, plus spoustu dalších drobností jako návraty klíčů od skříněk, rezervace vybavení a kurzů a tak dále).
 
Před chlívkem je závětří a sluníčko.
Před chlívkem je závětří a sluníčko.
Pěškovýlet do Box Canyon.
Pěškovýlet do Box Canyon.
Na běžky jsem se dostala mnohem častěji než na sjezdovky. Je to o polovinu blíž, takže člověk si může odskočit na pár hodin a nestráví s tím celý den, a taky je to naše nejbližší horské pásmo — a proto je tam podobné počasí jako u nás. Na sjezdovky to máme přes kopec a údolí Laramie, a občas je problém se tam dostat — buď je hnusně tam, nebo je hnusně na naší straně (případně zavřou dálnici a silnice). Navíc běžky jsou více relaxační, protože je člověk sám a ne s ostatními lidmi. Teprve letos mi došlo, jak blbá byla loňská zima, kdy nasněžilo sice hodně, ale vždycky během jednoho dvou dní a pak dlouho zase nic — takže běžecké tratě byly urolbované, přemrzlé a částečně odtáté. Letos, jakmile to trochu odtálo, přišlo dalších deset dvacet čísel čerstvého sněhu a jelo se dál — a jakmile se nová vrstvička sjela, tak šup, a byla další nadílka. To znamenalo, že jsem si troufla i vzdálenější úseky, větší kopce, a i na neurolbované jednostopé stezky pro sněžná kola. Ty se mi líbí obzvláště, protože se tam můžu plazit svým tempem, a na rozdíl od upravených běžkařských magistrál, mě nepředjíždějí nadupaní bruslící důchodci, takže si nemusím případat tak šíleně nemožná. A je to tam děsně krásný.

Ovšem o tom, že jsem byla často myšlenkami někde jinde, svědčí to, že jsem taky na parkoviště dorazila bez běžeckých bot (a šla tudíž na výlet pěšky), a i to, že jsem takhle jednou cestou z běžek chytila na dálnici hodiny. To je taková naše specialita — že jedete po čisté suché vozovce, vyjedete spoza kopce a přes celou dálnici je sto metrů široký sněhový jazyk, částečně rozježděný kamiony — který se tam tvoří proto, že zrovna v tomhle místě se dělá větrný tunel, kde to fičí klidně sto kilometrů za hodinu. Takže když vám auto vjede do sraček a ještě do vás foukne a vy to nečekáte, tak jste v prdeli příkopu.
Moje otočka byla asi impresivní, protože stavěla různá auta, včetně kamiónu — nezbývalo, než se rozdýchat, vystoupit z auta a ujistit je, že jsem v pořádku. Chlápek, co stavěl první, mi nabídnul odvoz, což jsem přijala. Než jsme dojeli těch čtyřicet mil do města, zvládla jsem zavolat Sidovi, domluvit s Tomem, že mě vyzvedne na parkovišti, domluvit s dvorním automechanikem, že mi pro Subaru (s natlučenými dveřmi a svlíklou gumou) dojede s odtahem. Pán mi nakonec nabídnul, že mě může vysadit třeba u těch automechaniků, abych nemusela cestovat z parkoviště dál po městě — což bylo super. A v šest večer jsem měla auto zpět, s navlečenou a napumpovanou gumou. Oprava dveří trvala déle a byla mnohem dražší — ale bohužel se musela udělat, protože dveřmi různě táhlo a navíc po vypadlém panelu v nich byly díry. Na druhou stranu — to, že to odnesly JEN dveře a že jsem z auta po otočce o 270 stupňů, vyvrácení sloupku u dálnice a probrázdění příkopu, vystoupila a odešla, je vlastně výborný výsledek.
 
Letošní teplotní rekord byl mínus dvacet.
Letošní teplotní rekord byl mínus dvacet.
V lese alespoň nefouká a i v mrazu je tam nádherně.
V lese alespoň nefouká a i v mrazu je tam nádherně.
No a aby toho nebylo málo, Sid můj výkon zopakoval během pár týdnů — v menší rychlosti (při nájezdu na dálnici), ale zato s Fordem. A s podobným výsledkem — vyzul gumu. Navíc zrovna jel z opravny, kde byl Ford s ucházející pneumatikou — v opravně si o nás musí myslet, že jsme blázni — Sid tam přijel se Subaru, které mělo píchlou pravou zadní. Já jsem v té chvíli mířila na jógu ve Fordu, ale nedojela jsem, protože mi začalo ucházet kolo na něm. Tak jsme se v opravně sešli — a já si vyzvedla spravené Subaru a nechala tam Sida s Fordem, který pak vyzul pneumatiku cestou odtud. To by nevymysleli ani v Bakalářích. Od té doby ani nemůžeme děti prudit, aby jezdily opatrně — když jsme to my, rodiče, kdo zvládnul na ledu bourat.


předchozí domů následující pište nám English